top of page

Miguel Jiménez (CPA): “Tenim la sort de ser milionaris en l’àmbit cultural”

Miguel Jiménez és president del Centro Popular Andaluz, que el cap de setmana de l'1 i el 2 de març celebra el Dia d'Andalusia (28 de març)


El dijous 28 de febrer se celebra el Dia d’Andalusia i el Centro Popular Andaluz (CPA) de Sant Cugat ho celebra amb diferents activitats el cap de setmana de l’1 i el 2 de març. El divendres 1 de març, el CPA obre a les 20 h, hi haurà una rebuda d’autoritats i després teatre, amb ‘Desafio flamenco’, i un brindis d’honor, amb vi. Ja el dissabte 2, se celebra un dinar popular, amb el típic ‘potage’ andalús, i a la tarda berenar amb actuació infantil.


Per qui encara no el coneix, què és el Centro Popular Andaluz de Sant Cugat?

A nosaltres ens agrada dir que el CPA és un tros d’Andalusia a Sant Cugat. És un centre cultural, que ara té 42 anys, i que centra la seva activitat en la cultura andalusa.


Quins serveis ofereix a la ciutadania?

Fem cursos de ball, tenim també un grup de dansa oriental, que fan servir les nostres instal·lacions, també hi ha un grup que fa converses en anglès. Hi ha un munt d’activitats, i a banda doncs muntem la caseta durant la Feria de Abril, durant la Festa Major de Sant Cugat, etc. És un punt de trobada de molta gent, no només d’Andalusia. La nostra funció és fer cultura.


El CPA és, d’alguna manera, el representant d’Andalusia a Sant Cugat. Com viuen el Dia d’Andalusia des d’aquí?

Això va començar fa 42 anys, amb un grup de gent que va venir d’Andalusia i es va establir a Sant Cugat. Això va anar creixent i quan es va començar a celebrar el Dia d’Andalusia, el CPA era un espai per trobar-se i ajuntar-se. Ara ve la segona generació, que som els fills d’aquests andalusos i no tenim aquesta pertanyensa a la terra andalusa. El Dia d’Andalusia per nosaltres és una mostra de tota aquella gent que va sortir d’Andalusia i es va fer seva la terra on va anar. Són gent que estima a Catalunya, com qualsevol santcugatenc més.


Com definiria el caràcter andalús i la cultura andalusa?

És un caràcter de força alegria. Tenim la sort de ser milionaris en l’àmbit cultural. La cultura andalusa barreja la gastronomia amb el flamenc, un tema religiós, etc. Són diverses pinzellades que atrauen la gent. És un producte molt social.


Recentment hi ha hagut un important canvi en la política andalusa, després de molts anys de govern socialista. Quina opinió tenen des del CPA?

El que més preocupa, a banda de qui ha guanyat, és la baixa participació en les eleccions. L’abstenció és un perill. La suma de partits que poden governar des de la dreta, es veu amb preocupació, perquè veus que hi ha coses que poden canviar i hi ha cert neguit per veure què pot passar amb l’aparició de VOX. Però la preocupació més gran és la baixa participació. Andalusia ha estat un poble molt actiu en la democràcia, i veure unes eleccions amb tant baixa participació, veient el que ha provocat, és el que més preocupa.


En els darrers anys s’ha viscut un conflicte entre Catalunya i Espanya. Com ho han viscut des del CPA?

Bé, nosaltres hem tingut la sort que, a Sant Cugat, mai ens hem decantat políticament cap a cap cantó, i això la gent ho ha respectat. A banda d’això no hem tingut cap atac al CPA. Jo sempre dic el mateix, el que em sap greu és que un fracàs de la política ha aconseguit treure la il·lusió a la societat. El que més emprenya és que et truquin els teus amics d’Andalusia i et diguin que la campanya que s’ha fet allà s’ha basat a parlar malament de Catalunya i això és el que més entristeix. Allà tenen una imatge que realment no és la realitat d’aquí.

Quina relació té el CPA amb Sant Cugat?

La més famosa és la de la Festa Major, per molts, una de les activitats on més gent hi ha, que passen per la nostra caseta. D’altra banda, sempre hem col·laborat amb totes les entitats de Sant Cugat, i això fa que avui el CPA sigui respectat. Políticament sempre hem tingut bona relació amb tots els partits polítics. Una de les normes que tenim a la casa, és que si volem respecte, hem de respectar tothom. Pel que fa a les entitats, quan ha fet falta els hem ajudat i també ens han ajudat a nosaltres. La clau és el respecte. 


Quin creu que ha estat en factor que ha fet que el CPA s’hagi integrat tant bé a Sant Cugat?

La feina. Hem treballat molt. Treballem com el primer dia. Jo tinc un equip al darrere que ha col·laborat en festes majors, en cavalcades de reis, etc. Això fa que la gent en reconegui com una entitat que treballa molt, molt activa. Quan n’acabem una ja estem pensant en una altra. Intentem que no passi més d’un mes sense fer cap activitat, tant pels socis com pels que no ho són, i això fa que la gent et reconegui.


Com valora els seus primers 2 anys com a president de l’entitat?

Ha estat molt intens, he tingut la sort de poder tornar a portar el CPA a la Feria de Abril, que era una de les coses que havíem de fer. Però torno a parlar del meu equip. Tinc un equip al darrere que és molt difícil treballar sense ells. Fan que tot això sigui molt més fàcil.



0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page